Ordlista för lärandeanalytik inom yrkesutbildningen

Adaptivt studiematerial; anpassningsbart studiematerial (nytt begrepp); Studiematerial som strävar efter att anpassa sig till den studerandes färdighetsnivå och behov och vars syfte är att möjliggöra personlig tillämpning.

AI; Artificiell intelligens 
Med artificiell intelligens avses generellt en maskins förmåga att använda färdigheter som traditionellt förknippas med mänsklig intelligens, såsom resonemang, inlärning, planering eller skapande.

Analytik för lärande 
Analytik vars uppgift är att samla data som stöd för den studerande

Analytik för utbildningsverksamheten 
Lärandeanalytik vars syfte är att stödja utbildningsorganisationen, utbildningsaktören eller aktören inom småbarnspedagogik i beslutsfattande samt i utveckling och rapportering av verksamheten.

Analytik i undervisningen; Undervisningsanalytik
Analytik vars uppgift är att samla data som stöd för läraren

Anonymiserad data eller information 
Personuppgift som har ändrats på ett oåterkalleligt sätt, så att det inte är möjligt att identifiera personen som informationen avser.

Datakälla (engl. Data Source)
Informationssystem eller datalager som används av verktyg för lärandeanalytik. Exempel på datakällor är studieadministrativa informationssystem, responssystem och datalagret KOSKI.

Datalager (eng. Data Warehouse, DW); Centrallager för databaser
Separat databas eller databassamling där spridd data från olika system samlas och laddas upp för rapportering, analys och annan användning.

Datamodell 
Beskrivning av information och relationerna mellan data.

Datapunkt (eng. Data Point)
En enskild datainformation eller observation som används för analytik. Beroende på sammanhanget kan en datapunkt även syfta på en samling av en mängd information eller en hel rad av data.

Den lärande 
En person som deltar i förskoleundervisning eller utbildning på olika skolstadier, eller som på olika sätt söker eller har sökt sig till utbildning under olika skeden i livet.

Digital tvilling (engl. Digital Twin)
En virtuell modell som baseras på realtidsdata och möjliggör simulering av beslut och bedömning av effekter på en organisations verksamhet.

Digitala spår i lärandet 
Information om lärandeaktiviteter som blir kvar i den digitala lärmiljön.

Egendata för lärande
Data relaterad till lärande, som den studerande själv kan granska och använda. Om så önskas kan den studerande även överföra sin data för användning i olika nättjänster.

Egendata; MyData 
Personrelaterad data som den berörda personen själv kan administrera, utnyttja och dela enligt principen för egendata.

Gränssnitt
Definierad metod, kontaktpunkt eller praxis som möjliggör överföring av information mellan enheter, program eller användare.

Indikator 
Nyckeltal som beskriver utvecklingen av de saker som följs. Till exempel antal avbrott, prestationer eller hur aktuella PUK-anteckningarna är.

Informationsledning; Kunskapsbaserad ledning; Kunskapsledning
Med informationledning (ibland kunskapsledning eller kunskapsbaserad ledning) avses beslutsfattande baserat på kvalitativ och välgrundad information (att leda med information) och informationshantering (att leda information).

Informationsresurs 
Ett informationsmaterial eller en samling data som är formad för ett specifikt syfte och som logiskt eller fysiskt hör ihop. Till exempel datalagret KOSKI.

Informationsskrivbord; (engl. Dashboard) 
Till informationsskrivbordet samlas data från olika källor. Informationen som presenteras på informationsskrivbordet hämtas i realtid från systemet för studieadministration och andra lämpliga källor.

Informationssäkerhet
Skydd av all information. Informationssäkerhet omfattar dataskydd och cybersäkerhet.

Kompetensdata 
Data som beskriver den studerandes kunnande, färdigheter och förmågor.

Lärandeanalytik 
Analytik som fokuserar på lärdata och annan data relaterad till lärande och som syftar till att förstå, stödja, utvärdera, utveckla och främja lärandet, lärmiljöerna samt verksamheten hos utbildningsorganisationer, utbildningsaktörer och aktörer inom småbarnspedagogik.

Lärandeanalytiker 
Personer som arbetar inom utbildningsorganisationer och som säkerställer kvaliteten och funktionaliteten av lärandeanalys, samt stöder studerande och personal i att införa och dra nytta av läranalytik.

Lärandesätt; Sätt att lära 
Den studerandes personliga sätt att ta till sig och använda information.

Lärdata; Lärandedata 
Data som uppstår och lagras i lärmiljön eller administrationssystemet relaterat till aktiviteter kopplade till lärandet.

Maskininlärning (engl. Machine Learning, ML)
Maskininlärning refererar till algoritmer som kan lära sig och ändra sitt beteende med hjälp av data. De flesta program som drar nytta av artificiell intelligens baseras på maskininlärning.

Pedagogisk informationsledning 
Förbättring av utbildningsorganisationens verksamhetskvalitet, effektivitet och påverkan genom att använda mångsidig information.

Personanpassning 
Att ta hänsyn till den studerandes individuella behov, mål och färdigheter på ett datastyrt sätt. Lärandet samt handledning och stöd kan personanpassas med hjälp av data.

Personlig tillämpning 
I personlig tillämpning identifieras och erkänns den studerandes tidigare kunnande. Man planerar hur och vilket nytt kunnande den studerande ska förvärva, hur kunnandet påvisas samt vilken handledning och vilket stöd den studerande behöver.

Personuppgift 
Data och information som är relaterad till en person eller som uppstår som en följd av personens aktiviteter.

Pseodonymiserad data eller information 
Personuppgift som har behandlats så att den inte längre kan kopplas till en viss person utan att använda information som ligger utanför materialet.

Rådata 
Obehandlad eller omodifierad data med avseende på en viss bearbetningsfas.

Sensordata 
Data som automatiskt genererats av en teknisk mätapparat.

Stordata (engl. Big Data) 
Stora, komplexa och snabbt växande datamängder från olika källor, vars behandling kräver ny teknologi såsom artificiell intelligens.

Studerande 
En studerande är en person som studerar på ett annat stadie än inom förskole- eller grundläggande utbildning (elev).

Utbildningsorganisation 
En utbildningsorganisation är en administrativ enhet där undervisning ges och som har en ledare.

Öppet gränssnitt 
Ett gränssnitt vars alla egenskaper är offentliga och som kan användas utan restriktiva villkor. Inbyggda programvarugränssnitt är fritt tillgängliga och noggrant dokumenterade, genom vilka programvaror utbyter information sinsemellan.